středa 13. června 2012

Na skok u sousedů...

...přestože nepatřím k velkým cestovatelům - tedy ne proto,že by se mi nelíbilo poznávat historické památky a krásná místa z různých koutů světa,ale doposud jsem neměla mnoho příležitostí.
O to větší radost byla,když se mi naskytla možnost, v rámci vzdělávacího programu Evropské unie,navštívit během 4 dnů...Štrasburk,Lucemburk a Brusel.
Program byl opravdu náročný...po celodenním maratonu návštěv institucí spojených s přednáškami jsme se utrmáceni vraceli v 23 hodin na hotel.Dost času ale zbylo i na prohlídku měst a s tím spojené nákupy a posezení v kavárničkách a restauracích.
Ráda bych se s Vámi podělila o pár zážitků a fotografií ( těch jsem nafotila 450  a tak nebylo jednoduché vybrat ty nej...)
Dnes tedy zastávka první.....Štrasburk

Štrasburk....je metropolí Alsaska,ležící na řekách L´ILL a RÝN.Sídlí zde Rada Evropy,Evropský parlament a Evropský soud pro lidská práva.
Historické centrum města se nachází na ostrově Grande Íle.





La petite France ( část Štrasburku ) je pohádkové místo s úzkými uličkami s barevnými hrázděnými domky....toto místo mě opravdu okouzlilo a bylo pro mě nejsilnějším zážitkem ze Štrasburku...no posuďte sami....












Budova gotické katedrály Notre - Dame, patří se svou 143 m vysokou věží k jednomu z nejvyšších kostelů světa.Postavena je z červeného pískovce a její druhá věž nebyla nikdy dokončena.Uvnitř katedrály se nachází astronomický orloj a nádherné vitráže.






Budova Evropského parlamentu



Já před budovou Rady Evropy 



...a na závěr,co mě zaujalo...

...hrázděné domy mají vyřezávané trámy i z venku



...platany



... dortíčky


 

... moje nákupy










...pokud se vám se mnou ve Štrasburku líbilo,ráda vás přístě zvu do Lucemburku

13 komentářů:

  1. Ahoj Janinko...to ti přeji, že ses dostala k takové krásné cestě. Já bych taky cestovala až bych brečela. Vybrala jsi krásné fotky a už se těším na další. Přeji ti pěkný víkend, pa pa Martina

    OdpovědětVymazat
  2. nádhera,moc pekné fotky,a dle fotek soudím,ze výlet byl krásný...a ta keramika...srdce mi zaplesalo.Hezký vecer

    OdpovědětVymazat
  3. Janičko, děkuji za vituální exkurzi. Pěkné fotky. Na sladké moc nejsem, ale u dortíku jsem pronesla Ach a porcelán moc, moc krásný. Těším se na pokračování. Pá Lea

    OdpovědětVymazat
  4. paaani Jani, to su krasne fotky z urcite super vyletu...tesim sa na dalsi virtualny vylet.. :), pa Zuzana

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, krásné fotky krásného města! Nakoupila sis moc hezké věci. Už se těším na pokračování, v Bruselu a Lucemburku jsem byla s gymplem v rámci výuky francouzštiny. Tak zavzpomínám....Hezký večer! Adriana

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, nádherné fotky - i já se stebou projdu příště. Měj pohodový den ... Věra

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, moc krásné fotky z krásného,i když pracovního výletu.Úplně si umím představit tu atmosféru - kavárnička,kávička,dortíček :-)Už se těším na další reportáž!
    Hezký den,Alena.

    OdpovědětVymazat
  8. Jani,
    jsem moc ráda, že už podle fotečky vím jak vypadáš :-)
    Moc krásné fotečky jsi pro nás při práci vyfotila .
    Jahodové dortíky jsou k ,,sežrání " a ta keramika , achich ach přesně moje krevní skupina - srdíčka a bílo červená kombinace !
    Chci ti ještě moc poděkovat za tvé krásné přání u mě na blogu :-)
    Krásné dny !

    OdpovědětVymazat
  9. Jani nádhera--tam by se mě také moc líbilo.A ta červená keramika --- úžasné--mám ráda v kuchyni červeno bílou kombinaci :o) Přeju krásné dny .Martina

    OdpovědětVymazat
  10. Janinko, moc se mi líbilo! Překrásné fotky! Ty trámy na hráděných domech, ty tedy jsou a tvoje nákupy - nemám slov, nádhera! Moc se těším na další díl!
    Pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Omylem jsem si smazala komentář, tak druhý pokus: Nádherné fotky, obdivuju, že po tom pracovním maratonu máš ještě sílu něco fotit :o) už se těším do Lucemburska!!! L.

    OdpovědětVymazat
  13. Vloni jsem s manžou byla v rakousku na horách trochu polítat a viděli jsme tam defakto stejný styl budov s trámovými konstrukcemi ve zdech :-) co mě ale opravdu zaujalo byly staré interiérové dveře v silných zdech s dřevěnými kazetami. Tady ten styl se prej jmenuje Alt Wien a viděla jsem ho u nás jenom tady :-) koketujeme s manžou o stejném (nebo spíše já) stylu i k nám domů :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...