....nedávno mi přišel od bývalé kolegyně recept na mramorový koláč.Už na první pohled mně zaujal a včera jsem se rozhodla ho vyzkoušet.
Postup je jednoduchý a výsledek moc dobrý...tedy alespoň u nás se po koláči zaprášilo.
.... a tady je receptík
Mramorovaný koláč plný tvarohu a čokolády
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 100 g másla nebo kvalitního
rostlinného tuku, 1 vejce, asi 2–3 lžíce studené vody a hladkou mouku na
podsypávání. Na náplň je potřeba 500
g měkkého tvarohu, 250 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2–3
lžíce cukru krupice, 3 vejce a 60
g hořké čokolády o obsahu kakaa 50–60 %.
Potřebujete klasické ingredience na křehké těsto a tvarohovou náplň
Troubu zapněte na 180
stupňů Celsia a začněte s přípravou těsta. Smíchejte obě mouky, máslo nakrájené
na kousky, přidejte vajíčko a vypracujte tužší nelepivé těsto. Podle potřeby
můžete přidat trochu studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a
dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.
Hotové těsto je potřeba zabalit a dát odpočinout
Odpočaté těsto vyválejte na plát tenký asi 2 mm, urovnejte ho do koláčové
formy, dno propíchejte vidličkou a dejte asi na 10 minut péct. Mezitím si
připravte náplň.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, odložte ji stranou a nechte zchladnout.
Tvarohy smíchejte se smetanou a postupně do nich zašlehejte jedno vejce po
druhém, vanilkový cukr a cukr krupici. Polovinu náplně dejte do jiné mísy a
smíchejte s vychladlou, ale stále tekutou čokoládou, podle potřeby můžete
přidat 2–3 lžíce mléka, aby obě části náplně byly zhruba stejně řídké.
Polovinu tvarohové směsi smíchejte s čokoládou
Předpečený korpus vyndejte z trouby, tu stáhněte na 160 stupňů, a pusťte se
do plnění. Do středu těsta dejte 2 lžíce bílého tvarohu, na něj dvě lžíce
tmavého a takto opakujte, dokud nezpracujete všechen. Jednotlivé vrstvy se pod
tíhou těch vrchních rovnoměrně roztečou po celé ploše koláče. Připravený koláč
vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 35–40 minut. Hotovo!
...mějte se moc krásně
Vaše Jana ♥
To je nádherný koláč,ale vypadá pracně, i když asi tak pracný není :-)
OdpovědětSmazatLákavý, ukladám si do receptov. Niečo podobné zvykla piecť mamina a malo to názov prošívaná deka :)
OdpovědětSmazatÚžasný :)
OdpovědětSmazatHelena
Jani,
OdpovědětSmazatuž jsme ho také zkoušela a nám také moc chutnal !
My teď jedeme v borůvkách a meruňkách , hlavně knedlíky ;-)
Ahoj Janinko...
OdpovědětSmazat...tak ten vypadá úchvatně, určitě ho vyzkouším, protože všechno s tvarohem je u nás doma velmi oblíbené.
Měj se krásně a odpočívej, pa Martina ♥
Jani, recep sa mi veľmi páči už tlačím.
OdpovědětSmazatNa vašej chalúpke by som vedela prežiť celé leto - krásne fotky.
Jana
Koláč vypadá moc dobře,určitě vyzkoušim.
OdpovědětSmazatFotky i koláč samotný vypadají úžasně!!!
OdpovědětSmazatHezký den, Marie
Jani, tak teda vypadá fakt dobře. Budu muset vyzkoušet :-)
OdpovědětSmazatJANI, KOLÁČEK VYPADÁ LÁKAVĚ.
OdpovědětSmazatJSI ŠIKULKA.
MĚJ SE HEZKY.
BOHDA
vypadá nádherně, hned bych si dala ke kafíčku.
OdpovědětSmazatTenhle už jsem taky zkoušela, ale tak krásně se mi teda nerozlil... vypadá fakt nádherně:-)
OdpovědětSmazatAjka
no nádhera... tak toto musím vyzkoušet. Děkuji za inspiraci...Věrka
OdpovědětSmazatto je super,peču ráda,ale toto neznám.vyzkouším.krásný den
OdpovědětSmazatÓlalá, to vypadá famózně! Díky, že ses podělila o recept, tvarohové pečivo já moc ráda, určitě vyzkouším! Pa, L.
OdpovědětSmazatPanejo, to vypadá nádherně .... hned si běžím pro tužku a jdu si napsat postup a recept .... Jani, ty jsi kouzelnice ... Marki
OdpovědětSmazatJuj to vypadá opravdu skvěle :o) Děkuju za recept Jani :o) Martina
OdpovědětSmazatJani, ten koláč vypadá úžasně! A vaše chalupa, to musí být ráj!
OdpovědětSmazatUžívej klidu, moc tě zdravím a pesana taky :o)
Pa, Helena
Jani, vypadá to úžasně! Děkuji za recept :)
OdpovědětSmazatKrásné dny, Jola
Téda, to je trochu netradiční mramorový koláč, ale určitě musel být velice suprový a dobrý :-) Já jsem si nedávno podle tohoto receptu udělala svou první mramorovou bábovku a velice se mi povedla... To tedy hlavně neříkám podle sebe, ale podle lidí, kteří ji jedli, kdyby si náhodou chtěl někdo rýpnout :D
OdpovědětSmazat